Светлозар Раянов е пенсионер, дългогодишен научен работник в областта на

...
 Светлозар Раянов е пенсионер, дългогодишен научен работник в областта на
Коментари Харесай

Българинът, строшил плочата на паметника на окупатора: Това е моят протест срещу режима на Путин и войната срещу Украйна

 Светлозар Раянов е пенсионер, дълготраен теоретичен служащ в региона на екологията и опазването на горите. Д-р на естествените науки на Техническия университет в Дрезден.

Интервю на Стойко Стоянов

- Здравейте господин Раянов, повдигнаха ли ви  към този момент някакво обвиняване за счупената плоча на паметника на руския окупатор в княжевската градина в София?

- Към този миг нямам повдигнато обвиняване. Образувано е разследване и съм свикан да се явя в Първо РПУ в столицата на 6 март, с цел да дам подробни показания. Нямам визия какви дейности ще подхващат против мен.

- Кога счупихте плочата, появиха се версии, че случаят е станал късно през нощта, по мрачно?

- Строших плочата на 23 февруари в 9,30 сутринта.  Счупих я с военен чук. Нямаше хора край паметника. Сигналът е подаден от охранител на близката ледена площадка. Минутки по-късно чух сирените на полицейски коли и се отдалечих. Качих се в персоналния си автомобил, само че камерите, които са ситуирани там са ме снимали и минути по-късно получих позвъняване по телефона от чиновник на Министерство на вътрешните работи. Питаше дали аз съм притежател на автомобила и дали аз съм счупил плочата. Казвам всичко това, с цел да е ясно, че не съм се крил, нито се срамя от постъпката си.

- Как се държаха с вас в Първо РПУ?

-Много професионално и правилно беше отношението към мен. Нямам никакви искания към органите на реда.

-Какви бяха претекстовете ви за тази акция?

-Основният ми митинг е против войната, която Русия води против Украйна, само че датата съответства и с деня на Червената войска, който се отбелязва на 23 февруари и в този момент се води Ден за отбрана на отечеството. Другият ми претекст е, че плочата с надписа на паметника не дава отговор на историческата истина. Ако  там пишеше, че е отдаден на Съветската войска от признателната Българска комунистическа партия, нямаше да имам нищо срещу, само че да се злоупотребява с целия народ - не е правилно. Тази войска ни докара комунизма за 45 години. Твърди се също, че е освободителка, а България не е водила война против Съюз на съветските социалистически републики, когато навлизат на наша територия, страната ни е свободна и суверенна страна. Освен това на наша територия няма нито един погубен или изгубил живота си руски войник, с цел да претендират, че този монумент за войнишки.
Не  приканвам никой да унищожава монументи, това е работа на ръководещите в страната.

-Как приемате обвиняванията на съветския дипломат Елеонора Митрофанова, че постъпката ви е „ демонизиране на всичко свято “?

-Обвиненията на Митрофанова са манипулативни. Аз уважавам паметта на съветските воини, които са дали живота си за освобождението на България от турско господство, тази памет е свята. Нямам нищо срещу страната Русия, имам доста другари руснаци. Моят митинг е против режима на Путин, против войната, която той води против Украйна, а и против личния си народ.

-Много българи ви се възхищават и считат, че сте воин?

-Не се считам за воин. По-скоро 24 часа след случая изпитвам в прочут смисъл боязън - за себе си и за околните си. Притесняват ме реакциите на доста българи в обществените мрежи, които ме атакуват. А също така виждаме по какъв начин Русия и нейните служби преследват всички съперници на режима на Кремъл.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР